Opskrift – æblekage med nøddeknas

æblegrød
Æblegrød med blendet nøddeknas

Så er det æblesæson og det skal nydes og selvfølgelig skal der en klassisk gammeldaws æblekage til. Det vækker altid gode barndomsminder frem. I år har vi desværre ikke haft ret mange æbler i vores lille frugtplantage så de sidste æbler der er tilbage bliver virkelig nydt. Men med en traditionel æblekage som de fleste nok keder med makroner og flødeskum så har jeg her valgt at lave den lidt anderledes. Den får et lille løft og bliver opgraderet til en lidt finere æblekage

Jeg har nemlig valgt at lave lækker sødt og knasende nøddeknas i carmel. Det smager himmelsk kan jeg godt sige dig og det giver et anderledes twist til den almindelige æblegrød kage. Det er virkelig nemt at lave og det tager ikke ret meget ekstra tid at lave. Hvis du står og skal have gæster kan du sagtens lave det knasende lækre nøddeknas dagen før og opbevar det i et marmeladeglas med lufttæt låg. Så er det nemt at “bygge” din æblekage op på dagen hvor den skal serveres. Den fine nøddeknas blender jeg så den har samme konsistens som rasp. Det gør æblekagen nem at spise uden den sprøde nøddeknas ikke bliver for hård at spise og det giver samme “effekt” som fx. makroner bare meget meget bedre.

Opskrift på æblegrød

600 g syrlige æbler, ordnede
fintrevet skal og saft af ½ usprøjtet citron
halv vaniljestang
150 g sukker
2,3 dl vand

Skræl æblerne og fjern kernehus. Jeg kan varmt anbefale en æbleskræller. Det går så hurtigt med at skrælle æbler og den fjerner kernehus samtidig. Skør æblerne i tern og kom dem i gryden sammen med vand, revet citronskal og saften. Flæk vaniljestangen på den lange led og tag vaniljekornen ud med en kniv og mas dem godt i sukkeret så vaniljekornen skilles af. Kom resten af sukkeret i og låg på. Lad det koge ca. 15 min. Når æblegrøden er færdig skal den køles ned så den er klar til brug.

Opskrift på Nøddeknas i carmel


hele hasselnøddekerner
60 g sukker
1 knsp. bagepulver
1 knsp. knust flagesalt
1 knsp. kanel
1 dl havregryn

Sprødt og sødt nøddeknas

Jeg har også prøvet med mandler i stedet for hasselnødder og det smager også fantastisk. Det går lidt an på hvad jeg har liggende i skabet. Kom hasselnødderne i et ildfast fad i ovnen i ca. 10 min ved 175 grader. Når de er afkølet fjernes den brune hinde. Smelt sukkeret på en pande. Når sukkeret er smeltet kommes bagepulver og salt så blusser carmelen op og nødder, havregryn, kanel tilsættes. Rør godt sammen og vend nødder mm. i den flydende carmel i et par minutter.

Hæld nøddeknasen ud på et stykke bagepapir hvor det kan afkøle. Når det er afkølet kom nøddeknasen i en minihakker eller foodprocessor og hak nøddeknasende så den har samme konsistens som rasp eller som du synes er perfekt til din dessert.

Anret din æble dessert i fine glas eller marmeladeglas. Jeg har valgt de smukke glas fra Riviera Maison som har så mange skønne glas som kan alverdens desserter. Guldbestik fra RivieraMaison har en smuk og elegant look som jeg synes gir Æble kagen et moderne løft. Kom flødeskum på og pynt evt. med mynteblade.

Gammeldaws æblekage med et lækkert tvist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.