Voks, primer, lak til kalkmaling hvad skal jeg vælge?

Voks, primer, lak til kalkmaling hvad skal jeg vælge?

Voks, primer, lak til kalkmaling hvad skal jeg vælge? Det er et spørgsmål jeg får rigtigt tit for hvad gør voksen, hvad gør lakken og hvad med den Primer/sealer. Hvad er det lige for noget? Skal min bordplade have voks? skal mine køkkenlåger have lak? og hvad med havemøbler hvordan gør jeg det med kalkmaling.

Jeg vil her vise jer hvad hver ting kan og hvad forskellen er på voks, primer, lak fra Vintage Paint for det er faktisk ikke så svært men det er også et spørgsmål om hvad man er til og hvor meget arbejde man vil ligge i sit maleprojekt. Jeg har lavet en video hvor jeg har svaret på nogle af spørgsmålene og længere nede kan du læse mere om hvordan du kan maler spisebord, køkkenlåger, havemøbler mm.

BEMÆRK: Det er en smagssag hvad man er til, jeg har besvaret spørgsmål ud fra egen viden og i samråd med Vintage Paint.

Primer/Sealer

Primer/sealer fra Jeanne d´arc living kan bruges både før og efter når du maler dit møbel. Den virker som en grunder du giver dit møbel inden du giver det kalkmaling hvis der er risiko for gennemblødning fra træet. (fx. rå fyrtræsmøbler) Påfør 1-3 tynde lag og lad det tørre i mindst 48 timer. Hvis du skal male på stof på møbler kan du give stoffet et lag primer/sealer for ikke at bruge så meget kalkmaling, da stof suger en del maling. Du kan også bruge den til afsluttende behandling på dine malede møbler. Og så er den perfekt som lim hvis du skal montere en plakat på en bordplade.

Ultra Matt Varnish

Ultra Matt Varnish er en mat lak. Den er noget mere holdbar end primer/sealer og er perfekt til bordplader, trappegange, gulve og møbler som bruges meget. Påfør højst 2 tynde lag. Bemærk tykke lag med lakken kan tørre gult op især hvis man har malet med hvide kalkmaling farver.

Antik Voks

Voksen fra Vintage Paint er helt fantastisk og voksen sammen med kalkmaling kan du virkelig trylle. Voksen gør dit møbel modstandsdygtigt og rengøringsvenligt. Påfør voksen med en klud, svamp eller en pensel. Det er MEGET VIGTIGT at du virkelig arbejder med voksen. Jeg har haft flere kunder der efter at have givet deres stole eller kommoder voks ikke har følt at det var holdbar. Men der er fordi de har smurt voksen på. Voksen skal arbejdes ind i møblet. Masser voksen på eller brug en pensel og “hammer” voksen på. Jo mere voksen bliver masseret ind i møblet jo bedre holdbar bliver møblet. Hvis voksen skal være holdbar som lakken så skal du komme flere tynde lag voks på for at bygge voksen op på møblet så den bliver lige så slidstærk som lakken. Så tør det overskydende voks af med et viskestykke. Lad voksen tørre og giv et nyt lag voks.

(Overflader med meget slid skal have 2 gange voks med min. 8 timers interval. Derefter kan det poleres op (som når man polere en bil, med klud eller maskine) til en stærkere top. Er først helt hærdet efter ca. 3 uger, så bruges med forsigtighed indtil da. Voks skal vedligeholdes, lidt som en olieret træbordplade skal have lidt olie med jævne mellemrum, altså have et tyndt lag voks engang i mellem.)

…Og her får i svaret på de meste spurgte spørgsmål.

Hvordan maler jeg køkkenlåger  og spisebord med kalkmaling?

 • Først rens lågerne af med grundrens og vask godt af med vand. (IKKE sæbevand) Giv lågerne 2-3 lag kalkmaling og slut af med lak, det samme med spisebord. Med lak er det en god ide at give 2-3 tynde lag lak.  Ved spisebordet kan du lægge en voksdug på når bordet skal i brug. men fjern den igen så voksen kan tørre.

Hvordan maler jeg mine havemøbler med kalkmaling?

 • Brug evt. en grundingsolie først og mal 2-3 gange kalkmaling og slut af med voks for at lukke kalkmalingen inde. Lad voksen tørre indenfor i nogle dage inden det sættes ud i den varme sol.

Hvordan maler jeg mine udendørs havekrukker?

 • Til de udendørs havekrukker er det en god ide at efterbehandle med voks. lad voksen tørre i nogle dage inden krukker og potter kommer ud i den bagende sol. Brug voks da det giver en vandafvisende overflade og derfor mindsker frostspringninger om vinteren. Jeg har dog også prøvet ikke at give mine krukker voks, de har kun fået kalkmaling og ikke mere og de har også holdt perfekt. Kalkmalingen vaskes ikke af når det regner. Jeg har fx malet min stander til flagstangen i haven. Det er beton og det har stået fint i 3 sommer nu. Der har i en periode været lidt tvivl om krukker skulle have voks eller ej fra Vintage Paint, men vi lære alle og man kan se på de krukker vi giver voks holder i flere år så de anbefaler at bruge voks på potter og krukker.

Her har jeg malet noget af en gammel stol hvor jeg har vist de forskellige farve voks på.

Sådan bruger du voks til kalkmaling

Til højre er der kommet hvid voks på. Den hvide voks ligger sig så smukt i det fine mønster.

hvid voks

Her er der kommet brun voks, den brune voks er så fin og man vælge kun at bruge den nogle steder på sit møbel.

brun voks

Klar voks – her får du den farve du har malet med.

klar voks

Lysgrå voks er faktisk også en rigtig fin voks, den er desværre lidt svær at se ordentlig her men den ligger sig så smukt som den hvide voks.

lysgrå voks

Perlemors voks er svær at vise, det er nærmest en klar voks med glimmer. Den er så fin og især på lyserøde og den sorte kalkmaling er den helt fantastisk på. Den giver dit møbel noget feminint.

perlemors voks

Krakeleringsmaling er så dekorativ og giver dit møbel alder. Du behøver ikke at bruge den på hele møblet, men enkelte steder giver en god effekt.

krakeleringsmaling

Sølv metal maling er så fin og bruge som effekter som fx. stencil og maleskabeloner, på greb eller hvad nu man er til. Malingen er ikke en kalkmaling så du behøver ikke at bruge voks på den.

sølv metalmaling

Lysebrun voks giver samme effekt som den brune voks, men selvfølgelig ikke så mørk. En smuk patina til dine møbler

lysbrun voks

Bronze voks er helt fantastisk smuk og er fin at bruge enkelte steder. Den har et let glitter skær i sig er så fin til brugskunst ting som æsker, bøger, fade, lysestager, æg mm. Den giver også lidt patina som de brune vokse.

Bronze voks

Lakken tørre mat op som kalkmalingen.

lak

Håber blog indlæget her kunne give dig lidt inspiration til dit næste maleprojekt med kalkmaling. Det er en fantastisk verden med masser af muligheder, det er bare at kaste sig ud i det 🙂 og når du først er startet, ja så kan det være svært at stoppe igen 🙂

 

 

36 Comments

 1. Hej..

  Jeg har sidder og kigget på din video hvor du siger at man ikke kan kombinere voks og lak.. men har nu siddet og læst bogen fra Jeanne D arc Living – farverige forvandlinger – og der siger de det modsatte? De vokser et nyslebet gammelt gulv og giver lys og mørk brun voks. De skriver så at for at gøre det mere modstandsdygtig kan man anvende lakken efterfølgende?? Så hvad er rigtigt?? 🤔😊

  1. Hej Camilla
   Tak for din besked – Det er op til en selv hvad man vil gøre. Jeg anbefaler det ikke. Som jeg også siger i videoen er voksen med terpentin og lakken er vandbaseret. Jeg vil ikke mix de to ting. Men du kan næsten ikke lave fejl med kalkmaling 🙂 Hvis du fortryder dit look så mal ovenpå med en ny kalkmaling. Det er det fantastiske ved kalkmaling 🙂 🙂

   Rigtig god arbejdslyst 🙂
   Mvh. Tanja

 2. Hej

  Jeg har fået mig en bambus sofa til min overdækket altan. Den trænger til en kærlig hånd, kan jeg bruge kalkmaling til den og hvordan med voks/lak?

  Mvh Hilda

  1. Hej Hilda

   Tak for din besked – ja den vil blive rigtig fin med en gang kalkmaling. Du kan sagtens efterbehandle med voks på din bambus sofa når den skal stå udendørs.

   Kh. Tanja 🙂

  1. Hej Regitse Tak for din mail – det kan du godt. Det er et stort arbejde, men det vil blive flot 🙂 Du giver det kalkmaling, lader det tørre ca 1 time og giver det voks. Det er vigtigt voksen kommer godt ind i læderet, jeg ville bruge en pensel og masser voksen ind med. Tør af med et viskestykke den overskydende voks. Det kan være du måske efter halv år eller år skal give sofaen et lag voks igen hvis du synes den bliver modtagelig med snavs.

   Mvh. Tanja 🙂

  2. hej igen… hvis den er sort og du vil have den i hvid farve skal du nok regne med flere lag maling, jeg ville lige lave en lille tester om bag på ryggen for at se hvor meget den hvide dækker det sorte. 🙂

 3. Hejsa-
  Hvilken farve har du malet stolen med ? Dusty blue? Den der hedder warm latte er den ikke lidt grålig? Du giver altid klar voks inden farvet voks ikke?

  Hej fra Anne-Mette

  1. Hej Anne-Mette
   Stolen er malet med Light Petrol. Den Warm latte kan godt virke grålig i noget lys og på billeder, men jeg synes den er mere over i sart lysebrun latte farve. Håber det giver mening 🙂 Det er ikke altid jeg bruger klar voks inden en farvet voks, det går an på hvilken ting jeg maler og udtryk. Med de mørke vokse gør jeg det tit med en klar voks inden eller sammen med. Ellers med hvid og lysegrå voks bruger jeg ikke en klar voks inden. Det er lidt forskelligt 🙂

   Kh. Tanja 🙂

 4. når man har malet et møbel og givet det voks kan man så når man vil male det om bare male direkte på igen uden noget….eller hvis man pludseligt skifter stil og farver

  1. Hej Linda – ja det kan du nemlig. Du kan sagtens male med en ny kalkmaling farve ovenpå voksen hvis du vil skifte farve engang. Hvis du vil bruge en alm. hobby maling så lav en prøve inden for at se om den kan bruges ovenpå voksen.

   Kh. Tanja 🙂

 5. Hej Tanja.

  Vi har malet en barneseng med Jotun kalkmaling (en rest fra væggen). Nu skal vi vælge en voks, men kan ikke finde nogen indholdsfortegnelse. Tænker mest på om det går af hvis baby slikker/gnaver på kanten af sengen samt om det er sundhedsskadeligt? Hvad indeholder voksen?

  Mvh Louise

 6. Jeg har lige malet et skab i Black Velvet og givet det klar voks. Selvom jeg har brugt den klare voks, kan jeg give den perlemorsvoks efterfølgende for større effekt?
  På forhånd tak for dit svar

  1. Hej 🙂
   Ja det kan du sagtens det sker der ikke noget ved. Sørg for den klare voks er helt tør inden du giver et nyt lag.

   Mvh. Tanja

 7. Hej

  Jeg har købt en kommode som jeg vil lave om. Jeg har forelsket mig i krakelerings effekten, men jeg kan næsten forstå på videoen, at jeg skal bruge nogle af de andre ting også. Hvilke ting ville du anbefale? Jeg går efter et gammelt, mat og krakeleret look.

  Mvh. Michelle

  1. Hej Michelle
   Tak for din besked. Du skal bruge en kalkmaling farve så du kan få krakelerings effekten. Du kan enten vælge den farve som underfarve dit møbel allerede har eller vælge en kalkmaling – krakelerings maling – kalkmaling.
   Kom krakelerings malingen på. Lad det tørre i ca. 4 timer og påfør kalkmaling farve ovenpå krakelerings malingen og krakeleringen vil komme frem 🙂 Håber det kan hjælpe.
   Læs mere her: https://rosen-lund.dk/butik/maerker/krakeleringsmaling/

   Kh. Tanja 🙂

 8. har malet en skænk i warm latte med hvid voks den er så flot
  Vil nu gerne male køkken låger i samme men til køkken bruges lak så hvordan får jeg så samme effekt som skænken med hvid voks er der en hvid lak ?

  1. Hej Anne 🙂
   Det er desværre kun voksen der kan give det flotte autentiske look, men voksen kan faktisk gøres lige så stærk som lakken og nogen gange er voksen mere holdbar end lakken.

   Overflader med meget slid skal have 2 gange voks med min. 8 timers interval. Derefter kan det poleres op (som når man polere en bil, med klud eller maskine) til en stærkere top. Er først helt hærdet efter ca. 3 uger, så bruges med forsigtighed indtil da. Voks skal vedligeholdes, lidt som en olieret træbordplade skal have lidt olie med jævne mellemrum, altså have et tyndt lag voks engang i mellem.

   Kh. Tanja

 9. Hej Tanja. Jeg er har lidt svært ved at komme frem til hvad der vil være stærkes at bruge, vil det være voks eller lak?

  1. Hej Char – det går an på hvad man er til. Du kan poler voksen op så den er lige så stærk som lakken. Lak kan bruges til fx. køkkenlåger, bordplader mm. det er hurtigere men lakken giver ikke noget spil som voksen gør.

   (Overflader med meget slid skal have 2 gange voks med min. 8 timers interval. Derefter kan det poleres op (som når man polere en bil, med klud eller maskine) til en stærkere top. Er først helt hærdet efter ca. 3 uger, så bruges med forsigtighed indtil da. Voks skal vedligeholdes, lidt som en olieret træbordplade skal have lidt olie med jævne mellemrum, altså have et tyndt lag voks engang i mellem.)

   Kh. Tanja 🙂

  1. Hej Jan
   Det skal du ikke medmindre det er meget olieholdigt eller rå fyrretræ hvor der kan komme gennemslag. Lav evt. en lille test inden du maler.

 10. Hejsa. Jeg har et par olierede fyrretræsstole, som jeg gerne ville male. Skal jeg grund først? Jeg ønsker dem malet hvide, hvis det har noget at sige 😉

  1. Hej – ja jeg har desværre oplevet der er kommet gennemslag ved fyrretræsmøbler og især hvis det er med hvid farve man maler med. Evt. prøv at lave en lille prøve.

 11. Jeg skal male nogle bogkasser som er olieret birk. De har sidst fået olie for 15 år siden. Skal de forbehandles inden jeg starter med kalkmalingen?

  1. Hej Celie
   Hvis du vil male kasserne i en lys farve eller hvid så kan det måske godt være de skal have en spæregrunder inden. Men prøv at male i et lille hjørne først om der kommer gennemslag.

 12. Jeg har planer om at skulle male en sengeramme som er af stof i stedet at skulle ombetrække- er det smartest at bruge voks som efterbehandling eller lak?

  1. Hej Jasmin – ja det er en god ide at bruge voksen på stof for at det bliver mere blødt og lækkert. Jeg bruger altid voksen på stof.

   Kh. Tanja 🙂

 13. Mine MANGE brune møbler vil jeg gerne have lyse og genbruge 🙌 kan man male direkte på det brune lak agtige overflade !!

  1. Hej

   Det bedste vil være at lave en lille prøve for at se om lakken går igennem den hvide farve.
   Jeg sælger desværre ikke kalkmaling mere så prøv a høre JDC vedr. vintage Paint for din nærmest forhandler

 14. Hej.
  Jeg har et ældre vitrineskab, der i tidens morgen er blevet behandlet med bivoks. Kan jeg male ovenpå bivoks eller hvad skal jeg gøre for at kunne male skabet?
  Mvh Mette

  1. Jeg ved desværre ikke med bivoks om det er det samme som JDA voksen laver. Med deres voks kan man bare male over med kalkmaling.

   Kh. Tanja

 15. Hej Tanja,
  Jeg kan simpelthen ikke finde svar på nettet, så nu forsøger jeg hos dig 🙂
  Jeg har malet en gammel træ-kommode med kalkmaling og har nu forsøgt at vokse bagsiden med en klar voks tilhørende malingen. Jeg påfører med en fnugfri klud, men jeg har problemer med at voksen ikke giver en ensformig overflade. Hverken efter tørring og polering. Hvad gør jeg galt? Det er en sart grøn farve, så synes det endelige resultat ser meget sjusket ud og variere i farven. Jeg ser frem til at høre fra dig!
  På forhånd mange tak!
  Vh
  Sofie

  1. Hej Sofie
   Tak for din besked.
   Det er ikke noget jeg har oplevet før, så det er jeg lidt i tvivl om hvad der kan være sket. Nu ved jeg ikke hvad det er for en kalkmaling og om kalkmaling og voks er fra samme mærke? Ellers vil jeg henvise til firmaet eller der hvor du har købt malingen og høre om råd.

   kh. Tanja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *