Varme hveder opskrift – lækre hveder til bededag

varme hveder

Varme hveder opskrift – lækre hveder til bededag – Rigtig lækker opskrift på svampet og bløde varme hveder. Det er en rigtig hyggelig tradition med varme hveder dagen før St. Bededag og der er ikke noget skønnere end hjemmebagte hveder, de smager bare fantastisk. De lækre hvedeknopper serveres med rigelige mængde smør eller en god marmelade. Vi plejer at få dem ristet efter aftensmaden med en lækker kop te til fra Tafelgut. Deres lækre frugt te passer perfekt til de dejlige hveder.

Varme hveder opskrift - lækre hveder til bededag

Vidste du at; dagen faktisk blev indført af biskop Hans Bagger i slutningen af 1600-tallet som en faste og bededag. Formålet med dagen var at faste, bede og holde fri fra arbejde og andre gøremål. Derfor holdt bageren lukket på storebededag, men aften inden bagte de hveder som folk kunne købe og varme op dagen efter helligdagen. Men grunden til vi spiser hveder inden bededag var at folk simpel hen ikke kunne lade de lækre nybagte hveder værre og spiste dem inden. Hvad plejer i at gøre – spiser i hveder dagen inden bededag eller spiser i dem på St. bededag?

Opskrift på hveder

100 g blødt smør
1⁄2 tsk groft salt
1 spsk sukker
1 tsk kardemomme
2 dl mælk
40 g gær
2 æg
500 g hvedemel

varme hveder

Lun mælken og rør æg, gær og sukker i den lune mælk.
I en skål blandes mel, salt, kardemomme og det bløde smør smuldres i melblandingen.
Ælt de to blandinger sammen til dejen bliver blød og lækker.
Kom i en skål til hævning i 1 times tid, du kan også kold hæve dejen i køleskabet natten over.
Tag dejen ud på et bord, drysset med mel og ælt den godt.
Form 16 boller, som sættes tæt, men uden at røre hinanden på en bradepande oglad dem hæve i time.
Pensl bollerne med æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 12-15 minutter.
Skær dem midt over og rist dem på brødristeren og server dem med kold smør.

 

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *