Kalkmaling til møbler

vintage paint by Jeanne d´arc living

Kalkmaling til møbler

kalkmaling  Vintage paint fra Jeanne d´arc living

Vintage kalkmaling til møbler også kaldet chalk paint er en populær maling. Det tørre hurtigt og du skal ikke slibe eller afrense dit møbel, du putter kalkmaling direkte på dit møbel. Har du gamle mørke møbler stående eller har du lavet et godt loppefund på et marked så giv dit møbel nyt liv med kalkmaling. Du kan forny gamle møbler malet med kalkmaling så de får et kalket udseende som mange franske vintage møbler har. Kalk maling binder på stort set alt. Du kan male på både metal, glas, stof, plastic, læder og polstrede møbler. Du kan farve bolig tekstiler og tøj, der får det smukkeste forvaskede look. Når du maler glatte ting så ha´ lidt tålmodighed for her kan man godt tænke Hold da op, det bliver aldrig godt, men efter andet lag maling er det tit nok. De fleste ting skal males to gange for at dække ordentlig og nogle ting måske flere gange men det er yderst sjældent. Det kræver ikke den store forbehandling af møbler når de skal males med Vintage maling. Men husk stadig at bruge din sunde fornuft når du skal male møbler med kalkmaling.

Jeg har lavet en video hvor du kan se hvordan anvendes kalkmaling

 

Kalkmaling i forskellige farver

Hvis du er i tvivl om farve eller om farven trænger igennem kalkmalingen så lav en lille prøve inde i skabet eller om bag på møblet. Hvis du vælger at male en lys farve oven på en olieholdig træsort, som ikke på forhånd er lakeret skal du give dit møbel Sealer/primer altså en spærregrunder. Så du undgår skjolder i nuancer af orange og lyserød trænger igennem kalk malingen. Det samme gælder hvis du vælger at male oven på ubehandlet egetræ. Selvom det er meget gammelt egetræ så har egetræ masser af syre i sig og hvis det ikke bliver lukket inde med en spærre grunder først vil der komme skjolder på dit møbel. Med bejdsede møbler kan du forvente det samme. Det betyder ikke så meget at bruge en Sealer/grunder først for det er nemt at arbejde med og tørre hurtigt så man hurtigt kan komme i gang med at male med kalkmalingen bagefter. Du kan også vælge at male dit møbel med en mørk farve, før du maler med en lys farve. Det er med til at forhindre skjolder og kan give en flot patinering hvis du efterfølgende vil patinere ved at slibe med sandpapir så de forskellige farver kommer frem.

Krakeleringsmaling

Krakeleringsmaling giver dit møbel alder og masser af smuk patina. Du bruger krakeleringsmaling mellem to lag kalkmaling.

Sådan bruger du krakeleringsmaling:

– Mal først med kalkmaling. Det bliver din bund farve som kan ses lidt gennem krakeleringen. Mal i træets retning.

– Mal derefter med krakeleringsmaling på tværs af træets retning.

– Mal med den endelige farve over krakeleringsmalingen i træets retning igen. Når malingen tørre vil der komme krakelering og din bundfarve vil komme frem.

krakeleringsmaling

Her har jeg først malet med french grey, krakeleringsmaling og sluttet af med Antique creme.

Antique Wax

Vintage voks - Brun 50ml

Antique wax bruger du til efterbehandling når du har malet dit møbel med kalkmaling. Du opnår det perfekte autentiske look på dine møbler og overflader. Voksen beskytter dit møbel og gør det vand og støv afvisende så du nemt kan tørre dit møbel af med en klud. Påfør voksen med en klud eller en børste og lad det tørre i ca 30 min. Tør dit møbel af med en ny klud for at gøre voksen jævn og fjerne voks de steder der måske er kommet for meget på. Voksen er lavet efter en gammel opskrift og indeholder ren bivoks, carnaubavoks og vegetabilsk terpentin. Voksen fås i flere farver og sammen med malingen du har valgt giver det en super god effekt.

Opskrift på kalkmaling:

Er du til gør det selv projekter så var det måske noget med lav selv kalkmaling. Kalkmaling er vandbaseret og består næsten kun af vand, kalk, binder og farve. Så det er en meget simpel opskrift og hvis du har modet på selv at lave sin egen kalkmaling så kan det gøres for billige penge. Mere info om kalkmaling

Bland selv din kalkmaling farve.

vintage paint farver  kalk maling grundfarver

Du kan blande dine egne farver med kalkmaling og derved få din egen personlige kalk maling farve. Det er faktisk utroligt sjovt at blande farve, bare giv dig tiden til det og prøv dig frem. Det er en god ide at have de 3 grundlæggende farver gul, rød og blå kalk maling. Med de 3 farver er der ingen grænser for hvad du kan blande af unikke farver. Hvis du skal male et stor møbel er det en god ide at lave en stor portion maling for det kan være svært at ramme den samme farve hvis du løber tør for kalkmaling. Hvis du skal lave en frisk æble grøn farve skal du fx blande varm gul, en lille smule blå og french beige farve. Du kan afslutte med antique wax i brun farve. Den er super fin til den æble grønne farve og gør den mere antik og gammeldags. Hvis du skal blande støvet pastel farver skal du blande de 3 grundfarverne med en hvid farve. Alt efter hvor meget rød, blå og gul du blander sammen vil din kalkmaling farve ændre sig. Lilla farve fås ved at blande rød og blå og derefter hvid. Orange blandes af rød og gul med mest gul i.

Inspiration til Kalkmaling

havestol males med kalkmaling  stol med kalkmaling  gammel stol med nyt look

En gammel havestol er blevet malet med kalk maling. Her har jeg blandet french grey, faded rose og lidt rødt. Jeg har brugt hvid og brun voks.

bland kalkmaling farver  madam blå malet med kalk maling  madamblå kande malet med vintage paint

Jeg har en del madam blå ting som jeg har liggende men den blå farve passer ikke helt til mit lille te hus i haven så jeg har blandet en farve med blå, gul og lidt pearl grey. Når malingen er tørt har jeg sat en lille maleskabelon på kanden og malet den med french beige farve. Til sidst har jeg ridset lidt i malingen og slebet med fint sandpapir og sluttet af med grå og brun voks.

Kalkmaling til vægge

Du kan sagtens anvende kalkmaling til vægge, der er lige så let som at male alt andet. Jeg har lavet en video netop omkring anvendelse af kalkmaling til vægge. Håber den kan give lidt inspiration

 

Rigtig god fornøjelse 🙂

Kærlig hilsen Tanja

37 Comments

 1. Hej.. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan man kan fjerne voksen, hvis man nu har fortrudt farven.? Jeg har malet et bord gråt og har givet det (for meget) brun voks..

 2. Hej. Jeg har malet et teaktræsbord med kalkmaling og vokset det. Jeg vil gerne have det tilbage til det oprindelige teak – hvordan gøres det?

  1. Hej Line
   Først skal du fjerne voksen. En voks kan ikke slibes af, det bliver bare til en klisteret masse. Den skal renses af med salmiakspiritus, husk maske! og så skal du nok igang med en slibemaskine til kalkmalingen.

   Mvh. Tanja 🙂

 3. Hej 😊
  Jeg har købt noget kalkmaling fra dig samt noget voks. Jeg har malet noget legetøj og efterbehandlet med voks. Mit spørgsmål er: Som jeg har forstået indeholder produkterne ingen giftige stoffer? Derfor må babyer og børn efterfølgende gerne putte malet legetøj i munden?

  1. Hej Rikke

   Tak for din besked – det er rigtigt forstået. Kalk maling er helt uden kemi. Jeg vil dog ikke efterbehandle med voksen når det er til børn. Der er vil jeg bruge primer/sealer eller kun kalkmaling. Vokse indeholder terpentin. Hvis du har vokset det, vil jeg male det over igen med kalkmaling og slut af med en primer.

   Jeg har malet masser af legetøj og malet stof med kalkmalingen som mine unger bruger.

   Mvh. Tanja

  1. Hej Joan
   Tak for din besked.
   Jeg har haft kunder der har malet læder stol. Jeg har ikke selv gjort det. Har malet på masser af stof på møbler men desværre ikke læder. Hvis den er afskallet tænker jeg kalkmalingen har sværere ved at hæfte og det med tiden også vil skalle af. Men hvis du har mod på det ville jeg give den en primer inden og male 2-3 gange kalkmaling og slutte af med en voks eller primer igen. Voksen gør den dejlig blød men det er vigtigt at arbejde med voksen så bliver den også mere holdbar.
   Mvh. Tanja

  1. Hej Louise
   Tak for din besked – ja det vil jeg tro du kan. Men for en sikkerhedsskyld er det en god ide hvis du har mulighed for at lave en lille prøve.
   Mvh. Tanja 🙂

 4. Hej. Har du nogen erfaring med brug af kalkmaling og voks (eller sealer) til plastikhavemøbler, som skal tåle at stå ude? Vh Rie

  1. Hej Rie
   Jeg har ikke selv gjort det, jeg har kun gjort det på træmøbler – men tror sagtens du kan give det på dine plastikmøbler – bare lad det tørre godt og efterbehandle det med voks eller lak og lad det tørre godt inden du sætter dem ud 🙂 Ellers kan du lave en lille prøve på dine møbler.

   Mvh. Tanja

 5. Hej.
  Jeg skal male et lege køkken fra IKEA og en lille trægåvogn – men er i tvivl om hvor meget maling jeg skal bruge?
  Jeg har også hørt at voks ik holder så godt når det bliver brugt til legekøkkenet, kan man evt bruge andet til at få kalkmalingen til at holde? Noget lak du kan anbefale ☺
  På forhånd tak, Sofie

 6. Hej.
  Jeg har fundet nogle stole, i stof, som man desværre ikke kan få i sort. Tror du det er muligt at male dem med kalkmaling? Og eventuelt give det noget sort voks efter?
  Hilsen Linea

  1. Hej Linea – Tak for din besked. Du kan sagtens male kalkmaling på stof, det har jeg gjort tit også på børnemøbler som mine unger bruger tit 🙂 så det er også slidstærk. Når det er stof suger det mere maling. Giv stoffet 2-3 lag maling. Lad det være helt tørt og giv det en omgang voks med en pensel så voksen kommer godt ind i stoffet. Lad det tørre i nogle dage inden den tages i brug. Hvis du synes stoffet ikke er ordentlig “mættede” med voksen så giv det et tynd lag voks mere.

   Rigtig god fornøjelse 🙂
   Kh. Tanja

 7. Hej Tanja.

  Tak for god inspiration 😊👍. Jeg er blevet vild med kalkmaling og går nu og finder på alt muligt jeg vil have malet 🙈

  Jeg vil nu male en tremmeseng fra træ farvet til cremet. Er det dumt at give den voks bagefter eller skal det være lak? Og hvad er forskellen? Og hvor lang tid efter sidste lag voks/lak tror du der skal gå før jeg kan tage den i brug?

  Mvh Tanya

  1. Hej Tanya
   Tak for din besked – ja man kan nemt finde nye malerprojekter når man først er startet på kalkmaling 🙂 Hvis det er en tremmeseng og der er risiko for at barnet vil sutte på kanten af sengen vil jeg give det lak da det er godkendt til børne møbler og legetøj. Der er terpentin i voksen. Tjek evt. vores søsterside The wallcompany Se mere her: https://thewallcompany.dk/kalkmaling-til-boernemoebler/
   Når det er lakken du bruger er det en god ide at give 2 tynde lag hvor der mindst skal gå 4 timer mellem hvert lag og derefter vil jeg give det et par dage inden sengen skal i brug for en sikkerhedsskyld.

   Håber det kan hjælpe dig ellers så skriver du endelig igen 🙂

   Kh. Tanja 🙂

 8. Hej Casper.
  Jeg overvejer at male et mørkebrunt skab, som er min oldefars svendestykke. Lige her er jeg nødt til at tænke på mine efterkommere.

  Hvad kan man male ovenpå kalkmaling, hvis mine unger senere ønsker det?
  Mvh, Henriette

  1. Hej Henriette – jeg tror sagtens de kan male over med en alm. interiør maling. Hvis du efterbehandler med voksen kan det være nogle malinger har svært ved at hæfte. Men ellers tror jeg ikke det er nogen problemer…

   Mvh. Tanja 🙂

 9. Hej 🙂 Jeg har malet en træ vindueskarm med kalkmaling til møbler men må lave det om-hvordan fjerner jeg kalkmalingen nemmest ? På forhånd tak for svar 🙂 Mvh Eva

  1. Hej Eva 🙂
   Hvis du vil male karmen igen med en ny kalkmaling farve maler du bare direkte over med en ny kalkmaling. Ellers skal du nok slibe malingen af hvis du vil bruge en anden type maling.

   kh. Tanja

 10. Hej Tanja,
  kan jeg male mit spisebord af jern med kalkmaling.
  Det er et spisebord som gerne skal holde til at blive brugt.
  med venlig hilsen
  Linda K.

  1. Hej Linda 🙂

   Du kan godt male dit spisebord med kalk maling. Når det er på metal så plejer jeg at slibe på metallet inden jeg giver det kalkmaling. Det er som om kalkmalingen binder bedre fast på metal og slut af med lakken. Du skal nok regne med bordet skal have 2 lag maling.
   Lav evt. en lille prøve oppe under bordet for der kan selvfølgelig være forskel på metal.

   Kærlig hilsen Tanja

 11. Hej – Jeg vil gerne male en pudset væg i mit køkken med kalkmaling – da den , fordi den er ved køkkenbordet skal kunne tørres af vil jeg behandle den med noget – er det bedste med primer , lak eller voks? – og hvis jeg bruger voks og vil male en anden farve senere kan jeg så male direkte oven på voksen igen?
  vh Annette

  1. Hej Annette

   Tak for din besked. Du kan sagtens bruge lak eller voks. Det er hvad du er til. Jeg har brugt voks eller ingenting på de vægge jeg har malet. Men som du skriver det er i køkkenet ville jeg også bruge lak eller voksen.
   Kan sagtens male ovenpå voksen med en ny kalkmalingfarve hvis du fortryder ellers skal voksen fjernes med Salmiakspiritus.
   Se mere på bloggen her: https://rosen-lund.dk/voks-primer-lak-til-kalkmaling-hvad-skal-jeg-vaelge/

   Kh. Tanja 🙂

 12. Hej Tanja
  Jeg vil gerne male vores kommode med kalkmaling. Kan man påføre voks uden man
  har slibet først?
  Hilsen Melina

 13. Hej
  Tak for inspirationen.
  Har du prøvet at male en “almindelig” sofa fra nullerne, tænker den har fået en eller anden “nano” coding fra fabrikken.
  Den er grå. Kunne ikke trække farve ud med klorin.
  Tænker du man stadig kan male den? Og kan vokset også her gøre den blød.
  Venlig hilsen Michael

  1. Hej Michael – tak for din besked. Nej jeg har ikk malet en helsofa jeg har kun haft andre kunder der har gjort det med god tilfredshed. Jeg har malet lænestole og stof skamler mm. Jeg tror sagtens du kan male den. Dog vil den ikke blive lige så blød som den er uden maling. Men voks med en pensel som du nærmest “hammer” ind i stoffet så voksen kommer godt ind i stoffet. Håber det giver mening 🙂 Den vil stadig blive lidt mere stiv i betrækket end uden maling og voks.
   Håber det kan hjælpe dig lidt 🙂

   Kh. Tanja

 14. Hej Tanja.
  Jeg er lidt nysgerrig på om man også kan lave vokden selv. Af bivoks og?
  Og den binder du blander i kalken er det en speciel en?
  Jeg ved at man til udendørs træværk kan bruge både kærnemælk og tapetklister. Er det noget du har erfaring med til indendørs?
  Tak for din gode inspiration 😊
  Venlig hilsen Silvette

 15. Hejsa
  Jeg vil prøve at forvandle min oldefars gamle mørke skrivebord, gerne til en lys grøn tone.
  Tænker du der skal noget forbehandling til får at gå fra mørk til lys? Og hvad er dit råd i holdhold til lak/primer/voks på selve bordpladen? Det skal bruges dagligt som arbejdsbord:-)

  1. Hej Pia
   Jeg vil for en sikkerhedsskyld lave en prøve og se hvor godt kalkmalingen dækker. Jeg sælger desværre ikke kalkmaling mere – for mere info prøv en forhandler nør dig eller Jeanne d arc living.

   Kh. Tanja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *