Delikate Madlagkager
Overrask dine gæster med lækre madlagkager med spændende fyld. Jeg giver dig her forskellige bud på lækkert fyld, men du kan næsten bruge alt, hvad du kan forestille dig. Ale de ting du vil komme i din sandwich kan du i princippet bruge i en madlagkage. Du kan enten bage brødet selv eller bruge toastbrød . Bager du selv brødet, bages det i en springform og halveres, ligesom når man bager lagkagebunde til søde lagkager.
Du får her en god opskrift på et franskbrød, der passer perfekt til en springform på cirka 22 cm som er en starand form. Alle opskrifterne passer til 6 personer.
Brød i springform
1 dl. mælk
2 dl vand
50 g gær
1 tsk salt
Lidt honning
250 g grahamsmel
150 g hvedemel
Lun mælken og vandet til det er håndlunt. Smuldr gæren deri. Kom dernæst honning, salt og ca. 2/3 af melet i. Drys resten af melet ud på bordet og ælt dejen godt igennem. Dæk den til og lad den hæve til cirka dobbelt størrelse i ca. 45 min. Slå derefter dejen ned og kom den over i en smurt springform. Lad den efterhæve på et lunt sted i ca. 15 min. Brødet bages ved 180 grader i 16 min.
Madlagkage med mørbrad
200g friskost neural, 100 g tørrede tranebær, 50 g valnødder, salt og peber, saften af 1/2 citron, 300 g røget mørbrad, et par håndfulde fintsnittet salat, 1 brød i springform.
Rør osten med finthakket tranebær og valnødder. Smag til med salt, peber og citronsaft. Skær det runde brød i to dele og smør det nederst lag med ostecremen. Derefter lægges mørbrad i skiver, salat og et lag brød på toppen. Til sidst smøres det hele op med den resterende ostecreme, og der pyntes med purløg og valnødder.
Madlagkage med rullepølse, frikadeller, pesto mm.
1 pakke toastbrød
100g rullepølse
100g hamburgerryg
1 finthakket løg
1/2 agurk
3 frikadeller
1 dl. coleslaw
100g pesto
1 spsk. sennep
100g friskost naturel
purløg
Alle skiver brød smøres først med pesto. 4 skiver brød lægges ned i springformen beklædt med bagepapir. Skorpen skæres fra og brødet tilpasses, så det passer til formen. Første lag i lagkagen er rullepølse og løg. Derefter lægges endnu et lag brød på. Næste lag er hamburgerryg og agurk i skiver. Herefter igen et lag brød. Næste lag er med store frikadeller skåret i skiver og lidt coleslaw. Afslut med endnu et lag brød. Smør toppen af lagkagen med friskost rørt med lidt sennep i. Tilsidst pyntes der med purløg på kanten hele vejen rundt som et havehegn. Det sidste hakket løg drysses ovenpå.
Madlagkage med tunmousse og røget laks
Brød i springform
3 dåser tun
1 finthakket løg
1 rød peberfrugt
1 1/2 dl. mayonnaise
1 1/2 dl. creme fraiche
1 spsk citronsaft
Til smørelse og pynt
1 agurk
100 g røget laks
laksedressing
1 håndfuld rucolasalat
200 g rejer
persille
1 dl. mayonnaise
1 dl creme fraiche
salt og peber
Kanten skæres af brødet og det deles i 3 lige store lagkagebunde med en skarp kniv. Bunden lægges på fad. Rør tunmousse af den afdryppet tun, mayonnaise, creme fraiche, citronsaft, rød peber og løg. Smag den til med salt og peber. Fordel halvdelen af moussen på brødet og læg endnu et lag brød, inden resten af moussen kommes på, og det sidste brødlag ligges på. Rør creme fraiche og mayonnaise til en creme som fordeles over lagkagen og smøres på siderne. Læg et lag rucolasalat på toppen og pynt også med lidt af salaten på siderne. Pynt toppen med agurk i tynde skiver. Masser af rejer midt på samt små roser lavet af lakseskiver. Kom også lidt persille duske på.
Stil altid madlagkage koldt, indtil de serveres.
Billeder og opskrift er fra Jeanne d´arc Living