Æbletsdag 2020

Æbletsdag 2020 – Lørdag d. 12 september kl. 10-16

Æbletsdag fejres den 12. september 2020 kl. 10-16 hos Rosen-lunds gårdbutik og frugtplantage i nordjylland

Æblets dag er en helt specielt dag her på gården. Det er en dag vi gør meget ud af. Æbletsdag bliver fejret ca. 2. weekend i september over hele Danmark. Det er en festdag med masser af aktiviteter landet over hvor æblet bliver fejret på behørigvis. Mange børnefamilier bruger denne dag til en familieudflugt hvor børnene kan plukke deres egne æbler, pære og blommer i frugtplantagen og få dem lavet til æblesaft. Udover at fejre æblet, vil der også være

– Æblespecialiteter, smagsprøver på både varmt og sødt
-Snobrød i haven for de mindste
Mostpresning og pluk selv frugt i frugtplantagen. Selvpluk 12 kr pr kg.
– Få din æblemost på 3 liter. Bag-in-Box. De koster 40,- pr. stk (prisen er inkl. mostpresning)  Du skal mindst medbringe 50 kg æbler til mostpresning. (Et gammelt æbletræ giver typisk 100kg. æbler så det er faktisk ikke så meget)
– Denne dag kan du spare op til 60% på diverse Julepynt i gårdbutikken

Kom og vær med i denne fest dag hvor det danske æblet fejres

pluk selv æbler æbler æblets dag
æblemost æblefest snobrød

æblelunden   æblets dag 2017

frugtplantagen  mobilmost

Sådan forgår most presning af egne æbler

Mobilmost kommer og presser dine egne æbler og pære. Du skal medbringe mindst 50 kg. Hvis du ikke selv har nok med kan du suppler med æbler fra Rosen-lunds frugtplantage.

– Brug evt. nedfaldsæbler fra haven og udnyt dem. Kun de meget bløde fjernes, det er lige meget hvis der er lidt pletter på æblerne.

– Du får æblemosten i en Bag in box. Som kan holde sig i et år. Når den er åbnet kan den holde sig ca. 5-8 dage i køleskabet.

– Mosten bliver varmet op på 90 grader og der kommer ikke tilsætningsstoffer i mosten. Det er ren most. Lækkert og lige til at drikke

Æblemost af egne æbler

Igen i år kommer mobilmost.dk og presser vores egne æbler fra frugtplantagen. Hvis du har et æbletræ der giver masser af frugt, så tag dem med og du kan få lavet din helt egen æblemost. Mosten bliver pasteuriseret og hældt på flasker eller i en bag-in-box, hvor det har en holdbarhed på 1,5 år uåbnet, og åbnet kan den holde sig i 3 uger. Det smager fantastisk og ordet most, som betyder smag af sommer, er den perfekte beskrivelse. Smagen kan slet ikke sammenlignes med den æblesaft, som man køber i dagligvare butikkerne.

Æblemost er med masser af smag og kraft af saftige æble eller pære som du også sagtens kan blande. Mobilmost kommer i en lille lastbil som foldes ud og her bliver frugten vaskes, kværnet, presset og bliver varmet op på 90 grader og hældt på flasker så de er lige til at stille hjem i køleskabet og nyd dem kolde.

Pluk selv frugt.

Æblesæsonen er delt op i to grupper. Der er de første lækre sommeræbler som Rød ananas og Discovery æbler. Derefter kommer de lækre fuldmodne efterårsæbler som rød ingrid Marie, Elstar, Aroma og Filippa,  efterårsæblerne har den bedste holdbarhed og den kraftigste smag. I Rosen-lunds frugtplantage er det pluk selv frugt. Du får en kurv i gårdbutikken hvor dig og din familie selv går ned i frugtplantagen og plukker det frugt i skal bruge.

Nede i plantagen står der skilte ved de rækker hvor æblerne er modne og klar til at blive plukket. Når stilken let slipper så er frugten moden og klar til at blive plukket. Når du plukker et æble skal æblet drejes let og løftes opad og hvis frugten slipper let er det moden. Hvis man har svært ved at nå frugten på sit æbletræ kan det varmt anbefaledes at bruge en frugtplukker.

Hvordan opbevares frugt.

Æbler og pære danner luftarten ethylden som modner andre grøntsager de ligger sammen med, så hold derfor æbler og pære væk fra grøntsager. Nedfaldsæbler som er faldet ned fra æbletræet får stødmærker og kan derfor ikke holde sig ret længe. Sørg for at adskille det frugt du plukker og samler op fra jorden. Når du har plukket æbler og pære skal du opbevare det luftigt og køligt. Det er vigtigt at frugten kan få luft så gerne i nogle kasser med huller så der kan komme luft rundt i kassen med frugten.

Det ideelle vil være at ligge æbler og pære i et lag i en kasse med stilken opad, men vi har tit opbevaret vores frugt i åbne æblekasser i garagen på en palle så det ikke står direkte på jorden. Her er det både lidt mørkt, køligt og der kommer luft ind når vi åbner porten så der kan komme frisk luft rundt til æblerne. En overdækket terrasse eller halvtag vil også sagtens kunne bruges til opbevaring af æbler så det får fugt og luft. Husk at afdække så fuglene ikke spiser af æblerne. Husk at fjerne rådden og beskadiget frugt løbende så det ikke smitter de andre æbler.

Vi ses

10 Comments

 1. Hej… tusind tak for en helt fantastisk oplevelse, vi er så glade for at vi fant netop dit skønne sted. Vi fik handlet, gået en tur i æblehaven. Servicen var til ug, smil hele vejen rundt.
  Vores tænder løber stadig i vand, efter vi smagte den helt fantastiske hindbær snitte ( den med hvid glasur og krymmel). Så nu kan det kun gå for langsomt med at opskriften kommer ind på blog`en :-))))
  Tak for idag, vi ses helt sikkert en anden gang.
  Hilsen Tanja og Jane.

  1. Hej Tanja & Jane

   1000 Tak for de fine ord – og tak for en dejlig dag… det er skønt at holde sådan et arrangement når der dukker en masser skønne og glade mennesker op, så jeg takker skam også ;0) Opskrifterne er at finde inde på bloggen. Tryk på Blog foroven på hjemmesiden.

   Ha en herlig dag…

   Kærlig hilsen Tanja

  1. Hej Ann,

   Selv tak :=)

   Vi har massere af most tilbage, både flasker i 0,75l, bak-in-box i 3 og 5 liter, og du kan købe det i gårdbutikken, torsdag 11-17, fredag 11-17 eller lørdag 11-15.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *